Na Mariánsku horu prúdili dnes početné procesie pútnikov

05.07.2008 Levoča

Levoča 5. júla (TASR) - Procesie pútnikov smerovali dnes od rána na Mariánsku horu v Levoči, kde sa v podvečer začala najväčšia pútnická slávnosť katolíckych veriacich na Slovensku. Otváraciu odpustovú svätú omšu ...
Program púte bude pokračovať po celú noc a vyvrcholí v nedeľu dopoludnia slávnostnou sv. omšou, ktorej hlavným celebrantom bude viedenský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn.
Od dnešného rána do nedeľného popoludnia je čiastočne uzatvorená štátna cesta I/18. Uzávierka neplatí pre motorizovaných účastníkov Levočskej púte. Obojsmerná obchádzková trasa pre tranzitnú dopravu vedie zo Spišského Štvrtka do Spišskej Novej Vsi, Jamníka, Klčova a naopak. Uzávierka je vyznačená dočasným dopravným značením. Odklon dopravy a situáciu v meste Levoča reguluje dopravná polícia.
Levoča patrí k dvadsiatke najvýznamnejších pútnických miest Európy ako sú Lurdy, Fatima, Czenstochowa, Mariazell a ďalšie. Levočská púť na sviatok Navštívenia Panny Márie (2. júla) býva najväčšou na Slovensku. Pútnicke miesto na Mariánskej hore vzniklo pravdepodobne počas tatárskych vpádov, keď sa ľudia v tamojších horách zachránili a z vďaky postavili prvú kaplnku zasvätenú Panne Márii. Baziliku na Mariánskej hore, ktorá je v poradí štvrtým kostolom na tomto pútnickom mieste, dokončili pred 86 rokmi. Pútnickú Levoču navštívil 3. júla 1995 aj zosnulý pápež Ján Pavol II.
 

Vyberte región